Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
Infolinia Almatur  +48 42 637 11 22  pn-pt  godz.10-17

Portugalia - Pokochaj Porto Almatur Łódź

obozy młodzieżowe
wycieczki
OBOZY MŁODZIEŻOWE WYCIECZKI I WCZASY EGZOTYKA KONTAKT PROMOCJA LAST MINUTE
menuAlmatur obozy młodzieżowe
infoliniawyszukiwarka
Skorzystaj z wyszukiwarki
Kolonie i Obozy młodzieżowe
Wypoczynek i zwiedzanie
Oferta edukacyjna
Portugalia - Pokochaj Porto
Informacje layout
Galeria
Portugalia - Pokochaj Porto
» przejdź do galerii

Porto-stolica wina i północnej Portugalii - Guimares-kolebka portugalskiego państwa - Braga-miasto biskupów - odkryj tajemnice wina porto

Program
1 dzień:
Wylot z Warszawy (lotnisko Chopina) do Porto. Transfer z lotniska do hotelu. Obiadokolacja*. Nocleg.
2 dzień:
Śniadanie. Zwiedzanie niezwykłego, barwnego miasta położonego na granitowych wzgórzach nad oceanem oraz przy ujściu malowniczej rzeki Douro. Zobaczymy historyczne centrum, w którym króluje katedra Se, pochodząca z XII w., będąca świadkiem ważnych wydarzeń historycznych, jak np. chrzest Henryka Żeglarza. Z placu przed katedrą – Terreiro da Se rozciąga się przepiękny widok na dzielnicę Ribeirę oraz Vila Nova da Gaia po drugiej stronie rzeki. Przejście do pełnej zabytków i uroczych uliczek dzielnicy Baixa, gdzie zobaczymy secesyjny dworzec św. Benedykta z wnętrzem ozdobionym ponad 20 000 biało-niebieskich ręcznie malowanych płytek azulejos, robiących ogromne wrażenie i przedstawiających najważniejsze wydarzenia z historii Portugalii. Zwiedzanie dzielnicy Ribeira z najstarszą ulicą w mieście, miejscem narodzin Henryka Żeglarza oraz mnóstwem klimatycznych zaułków położonych nad rzeką Douro. Wizyta w neoklasycystycznym Pałacu Giełdy, z zapierającymi dech salami, w tym bogato zdobioną Salą Arabską. Giełda znajduje się na terenie zniszczonego przez pożar klasztoru franciszkanów, po którym został tylko jedyny w mieście gotycki kościół św. Franciszka, również wart zobaczenia w środku. Przejście w dół rzeki, gdzie miniemy dom Henryka Żeglarza, jeden z najstarszych budynków w mieście oraz zejdziemy nad samo nabrzeże do Praca da Ribeira, będące dawniej centrum ośrodka handlowego miasta, dzisiaj jednym z przyjemniejszych miejsc do spacerów i wypicia kawy lub kieliszka porto. Mijając kolorowe fasady budynków tej dzielnicy dojdziemy do kolejnego symbolu miasta – mostu Ludwika I zaprojektowanego przez Teophila Seyriga - jednego z uczniów szkoły Gustave’a Eiffela. Przejście przez most na drugą stronę rzeki do już odrębnego winnego miasta Vila Nova de Gaia, skąd rozpościera się najlepszy widok na całe Porto. Stanowi główne miejsce produkcji wzmacnianego wina porto. Znajdują się tu magazyny-piwnice najbardziej znanych producentów tego wina. Zwiedzanie jednej z nich wraz z degustacją. Czas wolny na spacer wzdłuż rzeki, gdzie przycumowane są tradycyjne łódki rabelos, którymi transportuje się beczki z winem z winnic. Obiadokolacja*. Zachód słońca na górnej części mostu Ludwika II lub fakultatywnie rejs rzeką Doura pod 6 mostami do ujścia rzeki do oceanu (ok. 20 EUR). Nocleg.
3 dzień:
Śniadanie. Czas wolny na np. plażę lub fakultatywnie rejs do krainy winnic - Doliny Douro z lunchem na pokładzie. Na miejscu zwiedzanie tradycyjnej winnicy oraz powrót autokarem do Porto (min. 10 os. ok. 80 EUR). Obiadokolacja*. Nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu przejazd do miejscowości Guimares, które stanowi kolebkę portugalskiego państwa. To tu urodził się założyciel i pierwszy król Portugalii – Alfons I Zdobywca. Wizyta w Pałacu Książąt Braganca i spacer po średniowiecznej starówce. Następnie przejazd do portugalskiego Rzymu - Bragi, miasta biskupów. W Portugalii mówi się, że „Braga się modli, Porto pracuje, Coimbra się uczy, a Lizbona bawi”. Na dowód tego zobaczymy dużą liczbę świątyń na niewielkiej powierzchni starego miasta. Zwiedzimy m.in. niezwykłą, najstarszą w kraju katedrę oraz królujące nad miastem sanktuarium Bom Jesus, do którego prowadzą charakterystyczne kaskadowe, barokowe schody, będące dla wspinających symbolem duchowej drogi do zbawienia. Powrót do Porto. Obiadokolacja*. Nocleg.
5 dzień:
Śniadanie. Przejazd w kierunku jednego z symboli miasta – Wieży Kleryków, mającej 75 m wysokości; dla chętnych wejście na górę i podziwianie panoramy miasta (6 EUR). Następnie dla chętnych wizyta w jednej najpiękniejszych zabytkowych księgarni świata Lello & Irmao, której unikatowe wnętrze zainspirowało J. K. Rowling do stworzenia szkoły czarodziejów opisanej w jej książkach o Harrym Potterze (ok. 5 EUR, które można wykorzystać na zakup książki). Podziwianie również innych wyjątkowych budynków obłożonych zewnątrz płytkami azulejos, jak kościół św. Idelfonsa czy kościół karmelitów. Czas wolny. Transfer na lotnisko. Lot powrotny do Warszawy.


Program fakultatywny

Rejs rzeką Douro w Porto – ok. 20 EUR.
Całodniowa wycieczka z rejsem śladami wina Porto do Doliny Douro 80 EUR/ os. (min. 10 os.)

Zakwaterowanie

4 noclegi w hotelach o standardzie lokalnych *** w Porto, pokoje 2 osobowe z łazienkami.

Świadczenia

Zakwaterowanie: 4 noclegi.
Wyżywienie: 4 śniadania. *Możliwość dokupienia pakietu 4 obiadokolacji w cenie 60 EUR/os.
Transport: przelot samolotem na trasie Warszawa – Porto – Warszawa zgodnie z rozkładem lotów, zbiórka na lotnisku Chopina 2 godziny przed planowanym wylotem.
Ubezpieczenie: Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Informacje praktyczne
Do dokonania rezerwacji w biurze konieczny jest ważny dowód osobisty oraz ważny paszport COVIDowy potwierdzający szczepienie. Na dzień przygotowania oferty realizacja programu dla osób niezaszczepionych nie jest możliwa.
Minimalna ilość osób, aby wyjazd był potwierdzony – 15.
W cenie przelotu zawarty jest przewóz bagażu podręcznego o wymiarach 40x30x20 cm i wadze do 10 kg. W bagażu podręcznym nie można przewozić płynów, aerozoli w opakowaniach przekraczających 100 ml, ostrych przedmiotów itp. - szczegółowy wykaz na stronie www.wizzair.com.
Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota.
Prosimy o zgłaszanie sprzedawcom oferty chęci wykupienia pakietu obiadokolacji podczas dokonywania rezerwacji.
Organizator będzie informował o szczegółowym rozkładzie lotów przed wyjazdem.
Kolejność zwiedzania może ulec zmianie. Pilot nie oprowadza po muzeach. Podczas wyjazdu mogą obowiązywać nakazy i obostrzenia związane z aktualną sytuacją epidemiczną. W szczególności uczestnicy muszą się liczyć z koniecznością posiadania Unijnego Certyfikatu Covid (do pobrania z Internetowego Konta Pacjenta) lub aktualnego testu. Należy zapoznać się z aktualnymi wytycznymi i zasadami dla podróżnych znajdującymi się na portalu MSZ - Polak za granicą: www.gov.pl/web/dyplomacja/portugalia. Ze względu na aktualną sytuację epidemiczną w trakcie wyjazdu, ramowy program wycieczki może być zmodyfikowany, a dostęp do niektórych zwiedzanych miejsc ograniczony. Prosimy o zapoznanie się z aktualnymi informacjami na naszej stronie internetowej.
Informacje o cenie

Cena nie obejmuje:
- kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy: bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, przewodnicy lokalni, opłaty lokalne, transport miejski, parkingi. Koszt – ok. 125 EUR. Podana wysokość pakietu kosztów programowych ma charakter orientacyjny. Może on ulec nawet znaczącej zmianie w związku z ograniczeniami covidowymi, zmianami taryf i koniecznością wcześniejszych opłat rezerwacyjnych. Szczegółowych informacji udzieli pilot na wycieczce,
- programu fakultatywnego,
- dodatkowego bagażu: możliwość dokupienia usługi pierwszeństwa wejścia na pokład z podręczną walizką na kółkach zabieraną na pokład o wymiarach 55x40x23 cm i wadze do 10 kg. Prosimy o kontakt z organizatorem w sprawie dokupienia dodatkowego bagażu.
- obowiązkowej składki na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny – 10 zł,
- obowiązkowej składki na Turystyczny Fundusz Pomocowy – 10 zł.

» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe     » Warunki promocji     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny:   Portugalia - Pokochaj Porto   (skrót: POKOCHAJ PORTO2 2022 PAX BB)

kod imprezy: OPTP~POKOCHAJ_PORTO2_2022_PAX_BB



NASZA OFERTA
POLECAMY
DLA KLIENTA
INFORMACJE
Biuro Podróży Almatur
BPiT Almatur Łódź sp. z o.o.
90-417 Łódź, ul. Piotrkowska 59
tel. (42) 637 11 22
tel. (42) 632 93 73
fax. (42) 637 11 85
mail: lodz@almatur.pl
Biuro Podróży Almatur powstał w 1956 r jako biuro wyspecjalizowane w obsłudze ruchu turystycznego środowiska akademickiego. Do dziś głównymi Klientami naszego biura jest młodzież szkolna, dzieci i studenci, chociaż w swojej ofercie mamy oczywiście propozycje dla wszystkich. Mamy bardzo szeroką ofertę na obozy, kolonie, obozy młodzieżowe i wycieczki objazdowe. Biuro Podróży Almatur propaguje aktywne, rekreacyjne oraz sportowe formy wypoczynku, choć nie brakuje nam imprez o innym charakterze. Nie zapomnieliśmy również o tych, którzy w wakacje wypoczywając, chcieliby odpoczywać na obozach młodzieżowych czy koloniach dla dzieci. Bogata oferta kolonii i obozów młodzieżowych na naszych stronach to już tradycja - do wyboru, obozy sportowe w Polsce i za granicą. Bogate obozy rekreacyjne, sportowe, kolonie dla dzieci to bezstresowe wakacje. Obozy młodzieżowe i kolonie dla dzieci to klucz do sukcesu naszych imprez! Zainteresowanym obozami młodzieżowymi i koloniami letnimi polecamy nasz dział obozy młodzieżowe i kolonie dla dzieci oraz wycieczki objazdowe. Zapraszamy na obozy i kolonie letnie.

Klauzula informacyjna: Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
pfr    Subwencja PFR