Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-17
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Turcja - Bajkowa Kapadocja Biuro Podróży Almatur

ZIMA 2020 OBOZY MŁODZIEŻOWE WCZASY EGZOTYKA WYCIECZKI O NAS KONTAKT PROMOCJA LAST MINUTE
Skorzystaj z wyszukiwarki
Wycieczki Edirne Istanbul Ankara Kapadokya Pamukkale Efez Meryem Ana Didim Kuşadas? Gelibolu
Obozy młodzieżowe
Wypoczynek i zwiedzanie
Oferta edukacyjna
Informacje
Turcja - Bajkowa Kapadocja
Informacje
Galeria

» przejdź do galerii

Edirne i Selimiye Camii - Zabytki Istambułu - Ankara - Baśniowa Kapadocja - bajkowe Pamukkale - Efez - Meryemana - "Dom Marii Matki" - Didim/Kusadasi - wypoczynek w kurorcie - Gelibolu i Cieśnina Dardanele

Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację, Węgry, Serbię. Po drodze planowane są krótkie postoje i przerwy na posiłek (Słowacja, Węgry, Turcja; koszt posiłku ok. 5-10 EUR). Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Belgradu, nocleg tranzytowy*.
2 dzień:
Po wczesnym śniadaniu kontynuacja przejazdu do Turcji przez Serbię i Bułgarię. Przekroczenie granicy tureckiej w Edirne, dawnym Adrianopolu, którego ozdobą jest jeden z największych i najpiękniejszych meczetów Turcji - Selimiye Camii. Ta górująca nad miastem symetryczna i harmonijna budowla to prawdziwe arcydzieło - wzniosłą kopułę podtrzymuje 8 kolumn, słupy i przypory. Cztery smukłe minarety o wysokości 71 m dodają wrażenia ogromu. Krótki postój. Obiadokolacja w tradycyjnej loknacie tureckiej, vis a vis przepięknego meczetu Selimiye Camile. Przejazd do Istambułu. Zakwaterowanie w hotelu, w europejskiej, historycznej dzielnicy miasta, nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu zwiedzanie niezwykłych atrakcji Istambułu: Hagia Sofia (Kościół Mądrości Bożej) -arcydzieło sztuki bizantyjskiej z VI w., a później jedna z najsłynniejszych muzułmańskich świątyń, Błękitny Meczet - najwspanialszy przykład klasycznego okresu sztuki islamskiej, Pałac Sułtanów Topkapi - niegdyś polityczne centrum imperium osmańskiego, Hipodrom. Dla chętnych - rejs statkiem po Bosforze z przepiękną panoramą na najciekawsze zabytki azjatyckiej i europejskiej części miasta. Czas wolny i możliwość zakupów na Wielkim Bazarze - jednym z największych historycznych centrów handlowych Europy (ok. 4000 sklepików). Obiadokolacja, nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd ze Istambułu w kierunku Kapadocji. Panoramiczny przejazd przez Ankarę – stolicę Turcji, krótkie zwiedzanie Anitkabir – mauzoleum Atatürka. Przejazd do Kapadocji, zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacjai nocleg.
5 dzień:
Dla chętnych przelot balonami o wschodzie słońca nad Kapadocją – ta magiczna kraina szczególnie imponująco wygląda z lotu ptaka i ... balonu! Po śniadaniu zwiedzanie baśniowej Kapadocji słynącej z „księżycowego krajobrazu” oraz skalnych grzybów utworzonych w wyniku erozji i dawnej aktywności wulkanicznej. Odwiedzimy jedno z podziemnych miast drążonych przez tysiąclecia w tufie wulkanicznym. Składa się ono z wielu tuneli i pomieszczeń, w których miejscowa ludność chroniła się w czasie wojen, często na długie miesiące. W programie również Göreme – słynna dolina w Kapadocji, w której znajduje się Park Narodowy z około 350 kościołami wykutymi w skale, z których najwspanialsze to Kościół Św. Barbary, Kościół Jabłka, Ciemny Kościół. Zwiedzanie doliny Zelve oraz miasteczka Avanos słynącego z garncarstwa. Powrót do hotelu, obiadokolacja. Dla zainteresowanych możliwość uczestnictwa w „Wieczorze Tureckim”. Nocleg.
6 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Konyi, miasta słynącego z zakonu wirujących derwiszy, gdzie zwiedzimy m.in. mauzoleum Mevlany, założyciela zakonu. Kontynuacja przejazdu do Pamukkale. Przyjazd do hotelu, zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
7 dzień:
Po śniadaniu spacer po jedynych na świecie śnieżnobiałych tarasach Pamukkale utworzonych przez spływającą od tysiącleci silnie zwapnioną wodę oraz zwiedzanie ruin antycznego miasta Hierapolis, założonego w II w p.n.e. przez króla Pergamonu Eumenesa. Następnie przejazd do Efezu i zwiedzanie największego i najlepiej zachowanego starożytnego miasta w regionie śródziemnomor-skim i najważniejszego zabytku archeologicznego Turcji: słynna Droga Arkadyjska, amfiteatr na ok. 25.000 osób, odrestaurowana fasada Biblioteki Celsusa. Przejazd do Meryemany - miejsca, w którym ostatnie lata swego życia spędziła Matka Boska. Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Didim/ Kusadasi, obiadokolacja i nocleg.
8 dzień:
Śniadanie, obiadokolacja i nocleg w hotelu. Pobyt wypoczynkowy nad Morzem Egejskim.
9 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Cieśniny Dardanele. Po drodze krótki postój w Pergamonie – starożyt nym centrum medycyny i zwiedzanie dolnego miasta zwanego Asklepiejonem: Święta Droga, świątynia Asklepiosa i Telesfora. Przejazd do Troi – rozsławionej przez Homera dzięki Iliadzie, w której przedstawił ostatnie 40 dni dziesięcioletniej wojny Greków walczących pod wodzą Agamemnona przeciwko Trojańczykom. Zwiedzanie ruin antycznej Troi oraz repliki Konia Trojańskiego. Obiadokolacja i nocleg w Gelibolu.
10 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną kraju.
11 dzień:
Powrót do kraju w godzinach popołudniowych.

Program fakultatywny

- rejs statkiem po Bosforze - ok. 20 EUR,
- Wieczór Turecki ok. 30 EUR,
- lot balonem w Kapadocji ok. 210 EUR,
- łaźnia turecka ok. 15 EUR.

Świadczenia

Zakwaterowanie:
8 noclegów w hotelach o standardzie**/***: 2 w Istambule (w centrum), 2 w Kapadocji, 1 w Pamukkale, 2 noclegi na Riwierze Egejskiej (max 500 m od morza), 1 w Gelibolu. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
8 śniadań w formie bufetu, 8 obiadokolacji.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD i barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.
Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny.

Informacje praktyczne

Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane są za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska - Białej i Cieszyna. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie. Przekroczenie granicy na podstawie ważnego paszportu i wizy.
Przejazd na trasie: Katowice - Belgrad (ok. 850 km) - ok. 14 godz. Belgrad - Edirne (ok. 700 km - ok. 12 go dz.).
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 6700 km.
Podczas zwiedzania meczetów obowiązkowy strój dla kobiet to długa spódnica, zakryte ramiona, na-k rycie głowy, najlepiej chusta; dla mężczyzn: długie spodnie, zakryte ramiona.
Przekroczenie granic na podstawie paszportu ważnego co najmniej 180 dni od daty wjazdu do Turcji i 60 dni od momentu wygaśnięcia ważności wizy tureckiej. Wizę można wykupić: 1. indywidualnie przed wyjazdem online za pośrednictwem platformy internetowej E-visa https://www.evisa.gov.tr/pl/ - koszt 35 USD/os. Wizę należy wydrukować i zabrać ze sobą na miejsce zbiórki;2. na granicy w momencie jej przekraczania – wg aktualnych cen - płatne gotówką; 3. za pośrednictwem biura – koszt: 170 zł/os. Uzyskana wiza ważna jest na okres 180 dni i uprawnia maksymalnie łącznie do 90 dni pobytu na terenie Turcji. Jest to wiza wielokrotnego przekroczenia granicy. W przypadku wykupu wizy za pośrednictwem biura wypełniony wniosek wizowy należy przesłać na adres: sosnowiec@almatur.pl najpóźniej do 14 dni przed datą rozpoczęcia imprezy.

Informacje o cenie

Cena nie obejmuje:
- kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy: przewodnicy lokalni, opłaty rezerwacyjne do zwiedzanych obiektów, opłaty lokalne, wjazdy do miast, bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, datki na świątynie, przejazdy komunikacją miejską, zwyczajowe napiwki. Koszt - ok. 160 EUR.
- opłaty za nocleg tranzytowy i śniadanie na terenie Serbii - ok. 25 EUR,
- wiza i pośrednictwo wizowe 170 zł
- programu fakultatywnego.

» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny:   Turcja - Bajkowa Kapadocja   (skrót: BAJKOWA KAPADOCJA PAX HB)
20.08 - 30.08.2020
 11 dni / KTTK0820
3659 zł   2375 zł PromocjaPlan podróżyRezerwuj
17.09 - 27.09.2020
 11 dni / KTTK0917
3659 zł   2375 zł PromocjaPlan podróżyRezerwuj

kod imprezy: KTTK~BAJKOWA_KAPADOCJA_PAX_HB
Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.